Rutter

Tävlingsrutterna har fått sina namn efter lokala djur.

Alla rutter har start och mål på grässlänten invid Västerby skidstuga och Ekenäshallen. Stigarna löper genom fantastisk granskog, över många fartinsiprerande bergspartier, längs med skogssjöar och på spångar över vackra myrar.

På alla sträckor kan man delta löpandes, gåendes eller med stavar, sättet är fritt. Målet stänger dock kl. 16. Om du vill ta med ditt husdjur, ngt stödredskap eller annat motsvarande, var först i kontakt med arrangören.

5 km Harens rutt

Dam och Herrklass

Även Harens rutt startar norrut längs med spånbanan, men viker av västerut en god bit före de andra rutterna, vid ca 1 km. Den följer där ett fint stigunderlag över några bergsknallar, sedan smalnar stigen av. Vid ungefär två och en halv kilometer går rutten ihop med Vitsvanshjortens och Rävens rutt, och löper först över berg i dagen, vilka lätt lockar till snabbare löpsteg, för att sedan gå igenom blåbärshimmeln. Då lite på 3 km är avverkat svänger Harens rutt igen av på egna vägar österut längs med en sandväg. Vid ca 4 km ansluter den sig igen till Vitsvanshjorten och Räven, och den sista kilometern ner mot mål går på utmärkta stigar och längs med spånbanan tillbaka till idrottscentret. Som sista utmaning tar man sig upp för de splitternya konditionstrapporna.

GPX-fil till 5 km

10 km Rävens rutt

Dam och Herrklass

Rutten startar norrut, i likhet med Vitsvanhjortens och Korpens rutt, på bredare stigar och sandvägar för att sen övergå till stigunderlag då man närmat sig jättegrytorna i Sköldargård. Rutten svänger kort därefter söderut över Kyrkberget och ner mot vackra stigar längs med Västerby Storträskets strand. Man passerar även vindskydd och utedass. Därefter svänger rutten österut och ett parti på en knapp kilometer på sandvägsunderlag följer, ner mot Davatorp. Därpå följer Långmossens otroligt vackra myr med spångar och fina vyer vid Bastdals stigar. De sista kilometrarna ner mot mål går på utmärkta stigar och längs med spånbanan tillbaka till idrottscentret. Som sista utmaning tar man sig upp för de splitternya konditionstrapporna.

GPX fil till 10km

25 km Korpens rutt

Dam- och Herrklass.

Rutten startar norrut på bredare stigar och sandvägar för att sen övergå till härligt stigunderlag då man närmat sig jättegrytorna i Sköldargård. Rutten svänger kort därefter söderut, en brant stigning vid Kyrkberget passeras och sedan löper man ner mot vackra stigar längs med Västerby Storträskets strand. Man passerar även vindskydd och utedass. Därefter svänger rutten snart igen norrut, och efter några sandvägspartier är man igen mestadels på stigunderlag, hela vägen upp mot Trollstigen och Vitsjön. Rutten följer nu fantastiska stigar i Trollskogen, längs med Grabbskog Storträsket, förbi utsiktsplatsen, vindskyddet med utedass, och vidare ner till Långträskets strandkant. Även där passeras två vindskydd med utedass. Därefter följer en sträcka på några km på sandväg, tills man når den västra sidan av Västerby Storträsket. Träsket rundas på södra sidan över spångar och rutten fortsätter österut till Davatorp och vidare till Långmossens otroligt vackra myr med spångar. De sista kilometrarna ner mot mål går på utmärkta stigar och längs med spånbanan tillbaka till idrottscentret. Som sista utmaning tar man sig upp för de splitternya konditionstrapporna. Bara att rulla i mål!

GPX-fil till 25 km rutten

50 km Vitsvanshjortens rutt

Dam- och Herrklass.

Rutten startar norrut på bredare stigar och sandvägar för att sen övergå till härligt stigunderlag då man närmar sig jättegrytorna i Sköldargård. Rutten svänger kort därefter söderut, en brant stigning vid Kyrkberget passeras och sedan löper man ner mot vackra stigar längs med Västerby Storträskets strand. Man passerar även vindskydd och utedass. Därefter svänger rutten snart igen norrut, och efter några sandvägspartier är man igen mestadels på stigunderlag, hela vägen upp mot Trollstigen och Vitsjön. Rutten följer nu fantastiska stigar i Trollskogen, längs med Grabbskog Storträsket, förbi utsiktsplatsen, vindskyddet med utedass, och vidare ner till Långträskets strandkant. Även där passeras två vindskydd med utedass. Därefter följer en sträcka på några km på sandväg, tills man når den västra sidan av Västerby Storträsket. Träsket rundas på södra sidan över spångar och rutten fortsätter österut till Davatorp och vidare till Långmossens otroligt vackra myr med spångar. De sista kilometrarna ner mot varvning och mål går på utmärkta stigar och längs med spånbanan tillbaka till idrottscentret. Som sista utmaning tar man sig upp för de splitternya konditionstrapporna. Denna rutt löps två varv.

GPX-fil till 25 km (och 50 km)

900 m Ekorrens rutt

För alla barn och barnasinnade. Löpare på Ekorrens rutt får ha följeslagare. Alla får ett pris vid målgång, ingen skild prisutdelning.

Ekorrens rutt startar på samma ställe som de övriga rutterna men fortsätter rakt ner för en brant backe, och svänger sedan till vänster in på en sandväg. Efter ett tiotal meter ansluter rutten sig igen med de övriga och tar sig uppför de nya motionstrapporna. Rutten svänger till vänster igen och stigen rundar en bergsknall, och har man tur kan man här få syn på några ekorrar. Rutten följer sedan spånbanan igen ner till mål och senast här är det dags att sätta in slutspurten!

Vid alla drickapunkter kommer det att finnas:

  • vatten
  • sportdryck Dexal koncentrat
  • bananer
  • saltgurka
  • godis

Möjligtvis finns det även ngt mer ätbart utöver vad som nämns på denna lista på någon av stationerna. Vi rekommenderar dock att du tar med dig din egen energi om du är osäker på om utbudet täcker ditt behov.

På 50 km finns det även en dricka- /servicepunkt belägen vid varvningen vid tävlingsarenan (25 km), var det är möjligt att lämna och fylla på med egen dryck, energi eller kläder/annat man behöver i serviceväg.